Sodelujoči:
- 9 študentov iz dveh različnih fakultet, Fakultete za logistiko UM ter Fakultete za strojništvo UM.
- 2 pedagoška mentorja in
- 2 mentorja iz gospodarstva.
Kratka vsebina:
Gostilna in trgovina Repovž, Jože Repovž s. p., ki se med drugim ukvarja z lokalno pridelavo in prodajo hrane izpostavlja eno izmed lastnih težav in sicer časovno zamudno aktivnost polnjenja polic. Slednje je na osnovi obstoječe tehnologije zamudno, zato si v podjetju prizadevajo za izboljšanje lastnega pakirnega sistema, tudi izboljšanje lastne embalaže iz oblikovnega vidika ter izboljšano kakovost polnjenja polic.
Pri slednjem tako skupaj stopita Fakulteta za logistiko ter strojništvo Univerze v Mariboru, ki nameravati izboljšati omenjeno problematiko na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev. Slednji nameravajo s skupnimi močmi oblikovati primerno shelf ready embalažo, ki omogoča funkcionalnejši sistem polnjenja polic ter ga implementirati v prodajalno z namenom boljšega, predvsem optimalnejšega, poslovanja podjetja.
Interdisciplinarno ter kreativno razmišljanje študentov obeh študijev bo pripomoglo k optimalnejšim ter inovativnim rešitvam.
Cilji projekta:
Natančni posnetek obstoječega stanja, izdelava kritične analize obstoječega stanja, prenova obstoječega stanja z uvedbo tehnologije Shelf ready embalaže, ki omogoča trgovcem, da se blago v skupinskem pakiranju postavi na polico, ne da bi ga bilo potrebno pred tem dodatno razpakirati.
Problem:
Ključna problematika, ki jo nameravamo reševati je uvedba shelf-ready embalaže ter s tem izboljšati način polnjenja polic, začenši na praktičnem primeru samostojnega podjetnika Jožeta Repovža, Gostilna in trgovina Repovž, ki proizvaja lokalno pridelano hrano. Pri razreševanju projekta nameravamo tako ugotoviti primernost trenutnega načina embaliranja ter polnjenja polic, določiti preglednost nad trenutnim sistemom ravnanja, zasnovati optimalen model polnjena polic s shelf ready embalažo na podlagi čistih logističnih in strojniških kriterijev.